”Visst är det kul att hitta de mest effektiva strukturerna - men roligast är människorna”

Som entreprenadingenjör inom anläggning hos oss på Veidekke kombinerar Simon Springis både hårda och mjuka kompetenser. Just nu jobbar han med ett tunnelprojekt som ska förbättra Stockholms framtida avloppsrening.

Från inredningssnickare till ingenjör inom anläggning 

Det går bra att byta både roll och inriktning och ändå stanna inom byggbranschen. Det är Simon Springis ett lysande exempel på. Vid 38 års ålder valde han att omskola sig till byggnadsingenjör. Efter utbildningen gick han från jobbet som inredningssnickare i Ikeas varuhus till en roll inom anläggning i ett av Veidekkes infrastrukturprojekt under jord.  

– Jag trodde egentligen att jag skulle fortsätta bygga och inreda bostäder, men så gjorde jag praktik på anläggningssidan hos Veidekke och det blev faktiskt där, i jätteprojektet Norra länken, jag började som projektingenjör efter min utbildning. 

Anläggningsprojekt även i sämre tider 

Han berättar att han hade hört att Veidekke var ett bra företag att arbeta för redan under utbildningen. Vid praktiken fick han se det med egna ögon och blev kvar. Det är nu 14 år sedan. 

– Då som nu var det lågkonjunktur med få bostadsprojekt. Anläggningssidan hade ändå mycket jobb eftersom staten satsar på infrastruktur även i sämre tider, berättar han.  

Planering och involvering 

I nuvarande roll som entreprenadingenjör kombinerar Simon Springis sitt sinne för ordning och reda med en passion för involvering och kommunikation. Här jobbar han nära produktionschefen och ansvarar bland annat för planering med allt vad det innebär av statusuppdateringar, tidplaner på både kort och lång sikt och olika avstämnings- och involveringsmöten. Han jobbar nära både Veidekkes egna yrkesarbetare, tjänstemän och chefer för olika delområden som mark och betong, liksom underentreprenörer och beställare. 

– Den information jag har vill jag ju att alla i projektet ska ha. Roligast är att involvera alla. Då får vi också bäst resultat. 

En flexibel doldisroll 

Entreprenadingenjör är ett jobb som få känner till, även bland dem som pluggar till ingenjörer inom bygg och anläggning. Något av en doldisroll i branschen kanske? 

– Exakt hur rollen ser ut i ett specifikt projekt varierar och är svårt att veta innan. Det är lite olika beroende på hur stora projekten är, vilken kompetens de andra entreprenadingenjörerna sitter på och vad projektchefen riktar in sig på själv. Säkert är att den förutom planering och struktur även omfattar administration, ekonomi och entreprenadjuridik, förklarar Simon.  

Människorna roligast 

Vad är då roligast i jobbet, enligt Simon Springis? 

– Visst är det kul att hitta de mest effektiva strukturerna - men roligast är människorna; att involvera alla och skapa god stämning. När medarbetarna saknar projektet när vi är klara - då har man ju lyckats! 

Ser ljuset i tunnlar 

Efter att ha medverkat i flera av de senaste större infrastrukturprojekten i Stockholmsområdet, som Norra länken, Brista värmekraftverk, Norvik hamn och Slussen, går Simon nu in i ett nytt jätteprojekt. Som flera gånger tidigare handlar det om ett uppdrag under jord, nämligen en del av Stockholm vattens utbyggnad av reningsanläggning och avloppstunnlar i anslutning till Sickla i södra Stockholm.   

– Sickla berg blir det största projekt jag varit med i hittills. Det ska bli intressant att se om storleken gör att det krävs nya arbetssätt. Då kan jag gå dit med min undersökande blick och se vad som funkar och hur vi kan jobba på ett sätt som får alla att trivas och hjälper projektet att tjäna pengar. Jag gillar ju struktur. Det ska bli riktigt kul, avslutar Simon Springis.